Historische tramrit, zaterdag 7/9/2024 en zaterdag 12/10/2024, 13.00 uur.

Het Recreatiefederatieteam heeft weer een unieke, leuke activiteit weten te vinden voor jong en oud!

Rij mee in een echte, bijna 100 jaar oude tram door de Antwerpse binnenstad!

Jawel, je leest het goed: een echte historische tramrit doorheen Antwerpen.
150 jaar geleden werden de eerste trams in Antwerpen geintroduceerd, met de nodige paardenkracht. En toen mocht je die paardenkracht letterlijk nemen, want deze trams werden getrokken door echte trekpaarden! In het begin waren dit allemaal kleine private ondernemingen, maar begin 1900 werd de CGTA opgericht: de Compagnie Generale des Tramways d'Anvers. In 1902 werden de eerste tramlijnen op de Leien van een bovenleiding voorzien en begon het tijdperk van de Antwerpse trams, zoals we ze nu nog kennen, zij het dan in een iets moderner jasje.

In de jaren 30 kreeg het uitgebreide tramnet echter concurrentie van autos die dan gemeengoed begonnen te worden, en ook de bussen kwamen in opmars. Tijdens de jaren 60 kwamen nieuwe types trams in dienst die gelukkig weerwerk gaven in de steeds drukkere binnenstad en halfweg de jaren 70 begon men ook met het graven van de gekende tramtunnels in Antwerpen, die de trams gelukkig in leven hielden in de stad aan de Schelde. In 1991 werd het Belgisch openbaar vervoer geregionaliseerd, in Antwerpen betekende dit dat de tram nu onder De Lijn viel. Ook werd openbaar vervoer steeds interessanter door de gekende files in en rondom de stad, waardoor ook nieuwe, grotere trams werden aangekocht waarvan de Hermelijnen de gekendste zijn. Er werd meer ingezet op toegankelijkheid voor iedereen, waardoor ook lage vloer modellen werden toegevoegd aan het gamma. De lijnen werden verder uitgebreid, en ondertussen rijden de Antwerpse trams reeds tot in Boechout, Zwijndrecht, Wommelgem, Wijnegem, Merksem en de Luchtbal en zijn ze het toonbeeld van mobiliteit via de nieuwe Park en Ride parkeergarages die de binnenstad makkelijk bereikbaar maken.

Wijzelf hebben een paar dagen tram 9994 kunnen reserveren. Tram 9994 is in 1931 gebouwd door La Dyle als standaard tram voor het Antwerpse buurttramnet. Na de verbussing van de streeklijnen in Antwerpen in de jaren 1960, werd de tram overgebracht naar de kust, om daar zijn laatste actieve jaren als werktram door te brengen. De tram werd opnieuw gerestaureerd in zijn Antwerpse toestand en heeft 30 zitplaatsen.
De rondrit zal ongeveer 2,5 uur zijn.

Aangezien de plaatsen heel beperkt zijn, is de inschrijving voor dit evenement iets anders als normaal, graag dus juist opvolgen !

1) Gelieve een mail te sturen met als titel "Plaatsreservering TRAM + uw vereniging" 2) Geef in de mail aan welke datum je kiest + aantal plaatsen. 3) Wacht vervolgens op bevestiging alvorens te betalen (dit is geen automatische mail, dus kan een dag of 2 op zich laten wachten!)
pas vanaf deze mail ontvangen, zijn uw plaatsen effectief bevestigd en gegarandeerd, niet eerder!

De startplek van de tramrit is op de Diksmuidelaan 42 te 2600 Berchem om 13.00 uur, wees op tijd. Dit is ook de afspraakplek, want op dit adres is de stelplaats van het VlaTam : Het Vlaams Tram en Autobusmuseum.Toegangsprijzen :

Prijs recreatie leden : 10,00 euro
Prijs niet-leden : 15,00 euro

Alle administratieve kosten zijn inbegrepen in deze prijs.AFSLUITDATUM INSCHRIJVINGEN : donderdag 28/03/2024.